MTB tøj til årstiden - efterår og vinter

At køre Mountainbike i de kolde og våde måneder kan være en udfordring. Det stiller visse krav til din påklædning så du ikke bliver våd og kold. Men med enkelte gode stykker tøj, kommer du nemt gennem vintermånederne så du fortsat kan nyde sporene på din MTB – om du træner hårdt eller bare hygger dig i naturen.

Her er hvad du med fordel bør kigge efter – fra base layers til de yderste lag. Og husk at dit vinter outfit kan være både flot og komfortabelt  – du behøver ikke gå på kompromis.
Som udgangspunkt er vejrudsigten din ven – pak efter den, men hav altid den tynde regnjakke med i tasken. Fx denne der kun fylder det samme som en knyttet næve i tasken Jakke til damer fra Maloja | Addicted2Trails

På overkroppen

Lag på lag

 Åndbarhed og strækbare materialer gør det muligt for din krop at komme af med varmen og fugtigheden fra din krop. Og flere lag tøj er bedre til at fange og holde på varmen end ét tykt lag. MTB er en aktiv sport, men også en sport hvor din temperatur med stor sandsynlighed vil variere i løbet af timerne på cyklen – varm når det går op, køligere når det går ned, eller når du skal nyde en snack på halvvejen. Og du vil for alt i verden undgå at have det for varmt. Normalt ville man vælge en base layer, en isolerende mid-layer og en ydre skal.

Base layer

En base layer skal være let og åndbar. Det er det stykke tøj du har tættest på huden og det skal effektivt kunne transportere sved væk fra kroppen og være rart mod huden i mange timer. Vi anbefaler base layers i uld eller hamp der er naturmaterialer. De føles bløde mod huden, og har samtidig en høj åndbarhed, er hurtigtørrende og lader kroppen ånde.  Bonus ved uld og hamp er at det er anti mikrobiel – det begrænser dårlig lugt og lugten af sved væsentligt – så stinker du ikke og du behøver heller ikke vaske ret ofte 😉

Mid layer

Som mid-layer bør du vælge en bluse med en lidt tættere struktur – evt noget med vind-stopper. Din mid layer holder dig varm og bruges uden på base layeren. En mid layer kan være alt fra en lang-ærmet bluse, en vind-stopper eller en softshell jakke. En mid layer vil for mange være den yderste del af din beklædning når det er tørt og fint vejr – også selvom det er koldt

Jakker/ydre lag

En jakke til MTB har 2 vigtige detaljer – en hætte du kan trække over hjelmen hvis det pludselig regner, og en længere ryg der kan beskytte dig fra mudder der slår op fra dækket.

I Danmark regner og blæser det ofte, uden at det egentlig er rigtig koldt. Derfor kan en base layer med en jakke være en rigtig god løsning det meste af vinteren på de våde dage. Vælg en jakke som er vindtæt og vandafvisende. Vi anbefaler generelt ikke vandtætte jakker da de desværre alt for ofte ikke en åndbare nok til at give en god fornemmelse på cyklen i mange timer. En vandafvisende jakke vil holde dig tør og tilpas i mange timer selvom det regner en smule, eller der vådt og mudret i skoven. På de våde men ikke så kolde dage er den tynde regnjakke en favorit. På de kolde dage anbefaler vi en jakke med en lidt kraftigere struktur- pssst… sådan en jakke kan bruges til meget andet end MTB.

Se her hvad vi har af jakker og windjerseys til både damer og mænd

På underkroppen

Her har du valget mellem shorts eller bukser. Og på de ekstra kolde dage kan du kombinere med en base layer under. Lange MTB bukser er over de senere år blevet mere og mere populære. Bukser beskytter dig mod mudder og kulde på underbenet, og vores bukser er alle designet udelukkende med MTB for øje. Der er altså tænkt plads til knæbeskyttere, høj bevægefrihed og gode lommer ind som det vigtigste. Bukserne fra Zimtstern er en favorit hos mange pga fit og fleksibilitet. Og til kvinderne har Wild Rye udviklet en MTB buks med høj talje der giver ekstra støtte om livet og som samtidig har de lækreste farver. 

Bukser til damer
Bukser til mænd

Tilbehør:
Handsker og halsedisser hører  til i de kolde måneder. Fx er en lækker halsedisse i merinould god til at holde kulden  væk fra halsen og kan samtidig let trækkes op og varme ørene under hjelmen hvis kulden pludselig bider.

Indkøbskurv