Materialerne i vores tøj – Merino uld

 

Hvad er så specielt ved merinould?

Uld har ikke længere meget nyhedsværdi tilbage. De fleste af os har ejet et uldprodukt på et tidspunkt i vores liv og mange har sikkert også noget hængende i skabet i dette øjeblik. Du kan sikkert nikke genkendende til én meget håndgribelig problematik omkring uld; det klør og kradser! Men det gælder heldigvis ikke merinould. De enkelte fibre i merinould er betydeligt tyndere end i andre varianter af uld, idet det blot er 0,0001mm tyk. Det betyder at merinould er både blødere og mere behageligt at bære direkte på kroppen.

Ulds fibre snor og krøller sig ind i hinanden, for at skabe den struktur, som kendetegner uld. På ydersiden af fibrene er der en form for skæl, som fungerer som modhager der holder dem samlet i et komplekst system. Fibrene er lavet af keratin, præcis ligesom menneskehår, og er 100% bionedbrydeligt. De unikt tynde fibre i merinould gør det til den blødeste variant af uld, der findes på markedet.

Idet fibrene er filtret helt ind i hinanden, dannes der en masse luftlommer. Det er de luftlommer, som fungerer som en uovertruffen isolering mod omgivelserne. Er du ude i et koldt klima, vil den varme der afgives fra din krop binde sig i luftlommerne. Idet stillestående luft er noget af det bedste til at holde på varmen – tænk gerne termoruder – vil du ikke opleve følelsen af at fryse. Denne effekt virker på samme måde i varmt vejr, hvilket gør merinould til en fantastisk følgesvend hele året.

Bomuld Vs. Merinould

Kan man ikke blot bruge bomuld, som både er nemmere at få fat i og billigere? Bomuld, som stammer fra bomuldsplanten frem for får, er et af de mest udbredte materialer til tøj. Det bliver forarbejdet til produktion, ved at de fine bomuldsfibre bliver spundet til en bomuldstråd. Som senere udgør stoffet til beklædningsgenstanden. Bomuldstrådene ligger meget tæt og der er derfor slet ikke samme luftlommer, som man oplever ved merinould. Det betyder to ting, som udgør de mest væsentlige forskelle mellem bomuld og merinould.

Den første er at varmen, som du afgiver gennem huden bliver transporteret lige gennem bomuldssweateren. Og forsvinder uden at kunne bidrage på nogen måde. Da der ikke er rum til at gemme på luften imellem fibrene vil du hurtige føle dig enten kold eller varm afhængigt af temperaturen omkring dig. Da merinould har luftlommer mellem uldfibrene, vil du nemt kunne holde den ideelle temperatur uanset dine omgivelser. Det er derfor at merinould giver en sublim evne til at holde en behagelig kropstemperatur. Og at bomuld derfor ikke er anbefalelsværdig til inderste lag tøj.

Den anden store forskel er at uld er langt bedre til at optage sved og fugt. Vand fordamper hele tiden fra vores krop og hvordan den fugt forlader huden, er afgørende for din komfort, når du skal præstere fysisk. Hvis du har en bomuldssweater på vil den suge fugten til sig og få dig til at føles kold og klam. Det bidrager kun til at bomuld er et af de dårligste valg til påklædning i naturen. Bomuld kan ikke holde dig varm og vil hurtigt komme til at lugte kraftigt af sved. På den anden side har vi uld, og især merinould, som optager fugten og binder den i sine hulrum. Merinould kan binde væske op til 35% af sin egen vægt, før det vil føles vådt. Ikke nok med at du bliver holdt tør og varm. Så har merinould en bonuseffekt ved at sveden transporteres væk fra huden.

Du slipper for lugten af sved med merinould

Merinould kommer simpelthen ikke til at lugte af sved, selv ved intens brug. Den ubehagelige lugt, som kendetegner sved stammer fra de bakterier, som bor på din hud. Når de kommer i kontakt med sved, begynder de at udskille den lugt, som vi kender. Fordi merinould har den fantastiske evne til at optage fugt og ophobe det i sine luftlommer.  Så der ikke længere i kontakt med din hud og derfor heller ikke med bakterierne.

Du vil derfor opleve at selvom du er på en længere vandretur ude i det fri og du bliver godt varm. Så vil din merinould halsedisse/hue/sweater ikke komme til at lugte dårligt eller føles våd. Sammen med det faktum at merinould har en høj beskyttelsesfaktor mod solens skadelige UV-stråler. Betyder det at merinould egner sig godt både om sommeren i solskin, samt i den kolde vinter.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Indkøbskurv