Bæredygtige materialer

Her på siden kan du bliver klogere på, de bæredygtige materialer der indgår i det MTB tøj vi forhandler. Vi gør som nævnt før, meget ud af kun at vælge MTB tøj, der er produceret med respekt for miljøet. Men også i materialer der er skånsomme for dig og vores omgivelser. Både MalojaZimtstern og Wild Rye bruger b.la. nedenstående bæredygtige materialer i deres MTB tøj. Det er en af grundene til at vi netop har valgt dem til vores butik.

Bæredygtige materialer - Hamp

Hampeplanten er meget nøjsom, den behøver ikke kunstgødning selvom den vokser det samme sted i flere år. Hampen bliver meget sjældent angrebet af svamp og skadedyr og ukrudt bliver hurtigt kvalt mellem de høje stængler, som står tæt på markerne. Derfor er der ikke grund til at sprøjte med pesticider. Af disse grunde er hampen i praksis økologisk dyrket og man bruger kun meget sjældent penge på at få den certificeret. Certificering er mere en unødvendig omkostning end det er en vigtig oplysning til forbrugeren.

Hamp kan vokse fra ækvator til polarcirklen. Der er især stor produktion i Kina og Europa (Frankrig, Rumænien, Ukraine, Tyskland, osv.). En hektar hamp producerer fibre svarende til 2-3 hektar bomuld. Derfor udnytter hamp jorden bedre end bomuld. Plantens levedygtighed betyder endvidere, at man kan dyrke hampen i områder, som ikke er egnet til fødevarer. Hamp har også den fordel, at planten er utrolig nærende for jorden og derfor må den dyrkes på marker i bræklægningsperioder. Hamp og hør minder meget om hinanden som fibre, men hør har kortere fibre. Hampen bliver 2-4 meter høj, mens hør kun bliver 30-70 cm. Hør kan derfor blive kvalt af ukrudt. Og der bruges derfor pesticider oftere på hørmarker end på hampemarker.

Hampen behøver kun 1/5 af den vandmængde bomuld bruger. Det bliver vigtigt efterhånden som det erkendes at vand er en begrænset ressource. Det er særligt problematisk at der dyrkes bomuld i områder, hvor folk mangler rent vand og plads til at dyrke fødevarer.

images

Økologisk Bomuld som bæredygtigt materiale

Selve dyrkningen af konventionel bomuld har store konsekvenser for jorden den dyrkes på, og for de mennesker, som dyrker den. Bomuld kræver ekstremt meget vand, og bliver i stort omfang dyrket på steder, hvor der i forvejen er mangel på rent vand.

Derudover bliver der brugt vanvittige mængder af farlige kemikalier, som er særdeles skadelige for mennesker. Omkring 16 % af verdens forbrug af insektgift og 10 % af verdens sprøjtegift bruges i bomuldsproduktion. Og det på trods af, at bomuldsproduktionen kun optager omkring 2,5% af verdens landbrugsarealer.

Da bomuld som nævnt er en fiber, med meget unikke egenskaber, er vi selvfølgelig interesserede i at bruge og fastholde den. Omvendt, så tager vi meget stor afstand fra konventionel bomuld, og hele den økonomi, som er bygget op omkring den her skadelige måde at dyrke bomuldsfibre på. Af den grund, vil de bomuldsprodukter du finder hos os, altid som minimum være dyrket økologisk. Med hvad betyder det egentligt?

Når bomuld dyrkes økologisk, betyder det først og fremmest, at dyrkningen er langt mere bæredygtig. Det er meget sundere for både jorden den dyrkes på, for miljøet, og for de mennesker, der dyrker den. En stor del af den økologiske dyrkning af bomuld bygger på uddannelse og optimering.

Bæredygtige materialer - Modal

Modalstof er et naturmateriale af typen Rayon, som er fremstillet af cellulose fra bøgetræer. Rayon er en fiber, som netop af fremstillet af forskellige slags naturlige kilder såsom træ eller landbrugsprodukter, som regenereres. Et andet eksempel på en stoftype, som også er af typen Rayon, er viscose.

Modalstof blev fremstillet for første gang tilbage i 1960’erne, og det hed i starten ”Hochmodul 333”, men har altså siden fået det mere mundrette navn, ’modal’. Stoffet blev specielt populært i 1990’erne, og efterspørgslen på modalstof har været støt stigende siden da.

Modal stof er enormt blødt, hvilket gør det behageligt at sy tøj ud af. Derudover er det også en type af stof, som er åndbart såvel om hurtigttørrende, hvilket er egenskaber, som er enormt praktiske i tøj.

Derudover så er det en relativ holdbar type stof. Modalstof holder nemlig farven rigtig godt samtidig med, at den ikke har en tendens til at miste formen eller at krybe i vask.

Modal er et oplagt valg, hvis du ønsker at skabe tøj, som er bæredygtigt. Modalstof er, som tidligere nævnt, nemlig et naturmateriale, hvormed det altså er relativt skånsomt sammenlignet med produktionen af kunststof. Produktionen af modal forbruger nemlig mindre vand end f.eks. produktionen af bomuld; faktisk så forbruger man mellem 10-20% mindre vand ved produktionen af modal sammenlignet med bomuld.

Merino uld som bæredygtigt materiale

Uld har ikke længere meget nyhedsværdi tilbage. De fleste af os har ejet et uldprodukt på et tidspunkt i vores liv og mange har sikkert også noget hængende i skabet i dette øjeblik. Du kan sikkert nikke genkendende til én meget håndgribelig problematik omkring uld; det klør og kradser! Men det gælder heldigvis ikke merinould. De enkelte fibre i merinould er betydeligt tyndere end i andre varianter af uld, idet det blot er 0,0001mm tyk. Det betyder at merinould er både blødere og mere behageligt at bære direkte på kroppen.

Ulds fibre snor og krøller sig ind i hinanden, for at skabe den struktur, som kendetegner uld. På ydersiden af fibrene er der en form for skæl, som fungerer som modhager der holder dem samlet i et komplekst system. Fibrene er lavet af keratin, præcis ligesom menneskehår, og er 100% bionedbrydeligt. De unikt tynde fibre i merinould gør det til den blødeste variant af uld, der findes på markedet.

Idet fibrene er filtret helt ind i hinanden, dannes der en masse luftlommer. Det er de luftlommer, som fungerer som en uovertruffen isolering mod omgivelserne. Er du ude i et koldt klima, vil den varme der afgives fra din krop binde sig i luftlommerne. Idet stillestående luft er noget af det bedste til at holde på varmen – tænk gerne termoruder – vil du ikke opleve følelsen af at fryse. Denne effekt virker på samme måde i varmt vejr, hvilket gør merinould til en fantastisk følgesvend hele året.

Polyester som bæredygtigt materiale

Recycled polyester handler i bund og grund om at genbruge nogle af de resurser, som vi allerede har sat i verden. Der er simpelthen så meget plastik i verden i forvejen, som man forholdsvist simpelt kan omdanne til nye polyesterfibre.

Man kan bl.a. bruge gamle plastikflasker, gamle fiskenet og gamle, aflagte tekstiler som genbrugsmateriale. I bund og grund tager man plastikaffald og laver det til noget nyt og meget brugbart – man giver simpelthen plastikken et nyt liv.

Det syntes vi er helt fantastisk.

Man bruger faktisk op imod halv så meget energi, når man udnytter gamle plastikflasker eller aflagte tekstiler til at lave nye polyesterfibre, end når man laver polyester af ny olie.

Så hvis du også syntes, at det giver god mening at bruge gammelt plastikaffald til at lave nyt polyestertøj, frem for at bruge ny olie, så se efter vores Recycled Polyester mærke, når du køber tøj her på siden.


Indkøbskurv
📢📢 SPAR 600,- på alle Stormshell jakker fra Maloja - 100% vindtætte og vandafvisende - Førpris 1.499,- NU 899,- 😲
This is default text for notification bar